Estimeringspoker er et godt værktøj til både at estimeret hvor stor indsats en given opgave kræver, værdien af en given løsning, og ikke mindst til at få folk til at diskutere de forskellige løsninger og nå til en rimelig fælles forståelse. Vi har skrevet en artikel om det her…

Vi er klar med en ny udgave af vore Agile Cards i en version 3.0, der inkluderer det populære værktøj Estimation Poker. I denne udgaver er der flere serier af kort, så sættet også kan bruges til at estimere værdi, kompleksitet og konfidens. Serierne er:

  • Estimation/Planning Poker. Dette er den klassiske version, der blev gjort populær af Mike Cohn, kortene anvendes til at i estimere numeriske størrelser, såsom omfang af arbejde eller forretningsværdi. Nogle af kortene har en speciel betydning: “0” betyder at denne opgave er så lille at vi ikke vil bekymre os om den i planlægningsøjemed, den kommer bare med når vi er i dette hjørne af arbejdet. Kaffekoppen er et signal om at der skal holdes pause: “Jeg kan ikke klare mere lige nu!“. Spørgsmålstegnet burde egentlig ikke bruges, kun hvis en af gruppen helt ærligt mener “Jeg aner ikke hvad I mærkelige mennesker taler om!“. Se her…
  • T-shirt Estimation. For de situationer, hvor talrækken i Estimation Poker, synes at være for detaljeret, eller hvor man ikke har tid til den detaljerigdom. Nogle Teams bruger T-shirt estimeringen tidligt i projektet, hvor der endnu er spinkel viden eller hvis de er dybt inde i komplekst territorium, hvor viden er minimal og fragmenteret. Det er normal praksis at lade Small, Medium og Large svare til 2, 5 og 13 respektive. Se her…
  • Kano Estimation. Bruges hvis man ønsker at anvende marketing guru professor Kanos teknik for at evaluere features og kvaliteter, læs evt. mere her… eller her…. Kano skelner imellem de følgende typer egenskaber:
    • Too Small. Denne feature er for lille for en bruger eller kunde at tillægge den selvstændig værdi. Den har kun værdi i en større sammenhæng, som en enkelt legoklods der kun har værdi for brugeren sammen med resten af sættet.

    • Too Big, denne feature må brydes ned for at kunne sammenlignes med andre.

    • Reverse. Denne feature er simpelthen irriterende for brugeren, og bør naturligvis undgås. Store omkostninger i produktudvikling ses ofte vedrørende ting, der reelt har en negativ effekt på brugerne.

    • Exciter. Denne feature får brugeren til at sige “Wow, kan man også det””, altså noget han ikke ville forvente eller måske slet ikke kunne formulere.

    • Must Have. Brugeren vil ikke kunne acceptere produktet uden denne feature, som et hotelværelse uden seng, eller produktet er ulovligt uden. Det er vigtigt at få opdaget Must Have features, da brugeren ofte ikke selv udtaler dem, de forventer, at enhver ved, at de har brug for det.

    • Tallene i Estimation Poker bruges så på de to sidste kategorier i Kano’s univers: Indifferent og Satisfier. “0” anvendes til at signalere “Indifference”, brugeren en ligeglad, “whatever”. Resten af tallene bruges til at udtrykke hvor stor en kvantificerbar tilfredshed brugeren mener at opleve ved en given feature. Måske er han dobbelt så tilfreds med at få gratis parkering end han er ved at få gratis morgenmad under hotel besøget. Værdien på en Satisfier kan brugeren kvantisere, Must Have skal bare være der, og Exciter er nyt og spændende men svært at sammenligne med andre ting. Se her…
  • Cynefin Estimation. Bruges til at få folks vurdering af graden og typen af viden, de har, omkring en sag. F.eks. kan man bruge dem til at bede et Team om vurderingen af hvad de ved om løsningen af en opgave. Princippet er defineret af Dave Snowden og kaldes Cynefin, det er en måde at vurdere vores cognitive relation til en given sag. Ved vi hvordan tingene hænger sammen? Ved vi hvor hvor vi kan finde viden? Har vi nogle eksperimenter, der kan udføres for at finde viden? Eller er vi simpelthen fortabte og må handle på intuition. Læs vores udmærkede artikel her… Se her…
  • Confidence Estimation. Denne serie af kort bruger en teknik fra Daniel Kahneman. Når en given diskussion er tilendebragt, så lige inden sagen lukkes, så spørg gruppen/Teamet om at tilkendegive, hvor sikre de er på, at de har nået en fælles forståelse af det, der er blevet diskuteret. Ganske ofte vil  den, der måske ikke rigtig kom til orde i diskussionen her have en chance for at melde ud at han eller hun ikke er helt trygge ved situationen. En gang imellem kan denne metode fange en situation, der eller ville være gået upåagtet hen. Se her.

 

Sættet kan købes i vores AgileLeanShop web-shop som enten ét sæt eller 8 sæt. Gå til web-shoppen her…

 

 

Læs også mere om vores nyeste online version af Agile Cards – Cool Estimation her…