Bamboo Cabinets

The acoustic and aesthetic qualities make it the ideal material for our speaker cabinets. Bamboo is a member of the grass family, and the long fibers give it extraordinary acoustic qualities. At the same time, it provides a silky smooth surface that makes the speakers objects of beauty.

Dansk

 

En bambusplade bliver til

Før vi kan stå med en færdig bambusplade, der kan benyttes til højttalerkabinetter, skal en større proces foregår.

I det følgende vil vi gerne vise jer, hvordan bambus kommer fra skov til bambusplade.

Den bambus der benyttes til de bambusplade Holse & Wibroe fremstiller dyrkes i den kinesiske provins Zheijang, nær byen Anji, som ligger i bjergene. Det er en ”lille” by, efter kinesiske forhold, på 1.000.000 indbyggere. Zheijang provinsen kaldes af kineserne for ”beautiful mountain-scenery”, da det er her rigtig mange kinesere tager på ferie. Deres dagligdag foregår jo i forurenede storbyer og derfor ynder man at tage på ”udflugter” til bjergene, for at få den friske luft. Bambusskovene strækker sig så langt øjet rækker.

De enkelte bambusstængler bliver markeret med deres “fødselsår”, så man altid ved hvor gamle de er og dermed hvornår det er tid til at høste dem. For at opnå det optimale slutresultat, er det vigtigt at bambussen høstes på det helt rigtige tidspunkt.

Efter at bambussen er høstet, fragtes den på små lastbiler ned fra bjergene. Herefter fjernes bambusbladene fra bambustænglerne og stænglerne renses for andre urenheder.

 

De nøgne bambusrør er nu klar til videre forarbejdning. Og det vil i vores tilfælde sige at bambusrørerne bliver skåret op i stave – de såkaldte strips. Dette gøres mens bambussen stadig er grøn og smidig.

 

Herefter skal bambusstavene tørres. Dette foregår i store tørreovne.

De bambusstave der skal frenstå i en varm brun farve bliver sendt igennem en dampovn i 24 timer ved 130 grader – her foregår en proces der minder meget om når vi laver brune kartofler. Det er en proces der frigiver de naturlige sukkerstoffer i bambussen og giver den ønskede brune farve.

De brune strips flyttes til den fabrik der laver plader. Aflæsningen foregår per håndkraft og man kan se på billedet at den sending der er ankommet her indeholder både brune og lyse bambusstave.

Nu skal de enkelte bambusplader fremstilles. Alle bambusstavene dyppes – ja nærmest bades – i lim; og her er tale om en lim som Holse & Wibroe sender fra Danmark og ud til fabrikken i Kina. Stavene bliver lagt ud i store metalrammer, hvor lagene bygges op på kryds og tværs. Dette gøres i hånden, så man er helt sikker på at bambusstavene bliver placeret rigtigt.

Herefter bliver de enkelte metalrammer med bambusstave kørt gennem en enorm pressemaskine og ud kommer de færdige bambusplader.

 

 

 

Hvorfor bruge bambus til højttalerkabinetter?

De bambusplader, vi anvender til vore kabinetter, er produceret af mange smalle bambusstave, der er limet sammen i flere lag. Dette sammen med bambussens indbyggede styrke og sejhed, giver enestående stabilitet og resistens imod resonanser.

Det er den første forudsætning for at kunne bygge fremragende kabinetter.

Bambussens naturlige struktur og farve, der passer til vores tid efter det sterile sort-hvide look, betog os og designet fremhæver også det specielle spil i kanterne af bambuspladerne. Vi anvender altid carboniseret bambus, dvs. bambus som har været opvarmet. Det naturlig sukker i bambussen er så blevet let brunt, “stort set ligesom brune kartofler”, som Ole Holse fra Holse & Wibroe forklarede.

Det var egentlig alt der skulle til for at vi valgte at gøre bambussen til vores hiQ kendetegn. Det kræver omhu at forarbejde bambuspladerne, savklinger skal være ultraskarpe for ikke at flosse kanterne, fræsejern ligeså. Bambus er jo stadig et græs, med langre fibre, ikke træ. Efterbehandling er ikke så svært, bambuspladen lader sig let slibe og danner en silkeblød overflade, men det skal gøres med omhu for at blive ensartet.

Læs mere her… (på engelsk)